De maaksessies - Het programma van de dag

Tijdens deze dag zijn er maar liefst 18(!) maaksessies. Hieronder een korte beschrijving per bijdrage.
Future Thinking - een maakperspectief op de toekomst
Met: Frank Evers en Keimpe de Heer
In het werken aan taaie vraagstukken in organisaties is het verleidelijk om zelf DE oplossing te bedenken in plaats van het gezamenlijk met collega’s en externe belanghebbenden verkennen van meerdere oplossingsrichtingen. Uit onderzoek blijkt dat het oplossen van taaie, complexe vraagstukken met meerdere afhankelijkheden vraagt om verschillende perspectieven op meerdere (deel)oplossingen.  
PerfectStorm is het ontwerpbureau van Frank Evers en Keimpe de Heer dat zich richt op het ontwerpen van perspectieven die gebruikt worden als uitgangspunt om met mensen in de organisatie in beweging te komen via co-creatie. Ontwerpruimte creëren waarbinnen mensen zelf de vrijheid voelen om hun eigen maakproces te starten. We werken vanuit signalen uit de toekomst, die bestaan uit artefacten als beleidsmaatregelen of kunstwerken. In deze sessie nemen Keimpe en Frank je mee aan de hand van een concrete vraag en laten zien hoe je de toekomst kunt verkennen door te maken.

Muzisch Clownsexperiment

Met: Marjolein Baars

Ontdek de zoomwereld vanuit het perspectief van de clown.Voeg een nieuwe wending toe aan je muzische interventies!Iedereen welkom, geen clownservaring nodig.Dare to be in the moment and enjoy!

het ontbrekende stukje

Met: Sandra Schouten

een speels onderzoek naar welk stuk je van jezelf thuislaat op je werk en wat er dan kan gebeuren…

Wat als de verbeelding tot je spreekt 

Over de stille kracht van beeld en beweging

Met: Annemiek Vera en Peter Rombouts

“Welke beweging hoor je in de stilte? Welk beeld leeft er in de stilte? Ik maak werken die niet spreken, verstild zijn maar wel veel te zeggen hebben. Jij maakt beweging, woordeloos en toch spreken ze een taal die we verstaan. Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Een beweging raakt een diep innerlijk gebaar. Als taal hiermee geladen raakt, wat hebben woorden dan wel niet te vertellen?”

Dit schreef Annemiek aan Peter. We nodigen jou uit om mee te doen in dit gesprek tussen beelden, stilte, woorden en beweging. Peter danst in deze sessie een werk van Annemiek en vervolgens geeft Annemiek daar woorden aan. Vervolgens nodigen we jou uit om ook woorden te vinden en zo mee te ervaren hoe we de verbeelding tot ons kunnen laten spreken.

Wakkere waarneming

Met: Charlotte Langemeijer

Een sessie over waarnemen. Hoe een scherpe, rustige en wakkere waarneming de ruimte kan openen tot muzisch handelen. Waarnemen-denken-voelen-handelen en uitkomen op een plek die je nog niet kende.

De Omhelzing

Met: Carmen Bakker

tekst volgt.

Dankbaar leven

Met: Maryse den Hollander

 ‘De gelukkigen hebben het vermogen om de goede dingen in het leven steeds opnieuw op een frisse, naïeve wijze te waarderen met ontzag, plezier, verwondering en zelfs extase.’

– Abraham H. Maslow –

In deze werksessie staan we samen stil bij wat er al is in ons leven. Waar ben je dankbaar voor of wat waardeer je? Het beoefenen van dankbaarheid zet een positieve spiraal in werking. Dankbaarheid zorgt voor levensvreugde en verdiept onze relaties en versterkt de verbondenheid die we met anderen ervaren. We geven dit creatief vorm in een brief, tekening, lied, beweging of anders.

Woorden proeven

Met: Anouk Saleming

In deze sessie werken we vanuit de taal zelf. We gaan de woorden proeven. Hoe klinkt wat we zeggen? En kunnen we via de klank de beleving van een tekst nog groter maken? Vinden we misschien zelfs nieuwe woorden? Vanuit de taal zelf schrijven we kleine teksten, kleine odes aan het dagelijkse leven.

Scheppend zelf

Met: Marjolijn Zwakman en Annemiek Vera

In iedereen is het Scheppend Zelf aanwezig. In deze sessie nemen collega werkplaats begeleider kunstenaar Marjolijn Zwakman en ik je mee in een tocht door je lichaam om het scheppend zelf te ontmoeten en ernaar te luisteren.