• 13:00 - 15:00

Making towards the New Weird

Wat gebeurt er als je na een makersdialoog samen verder werkt in een "makend dialoog"? Wiam Al-Zabari en Simona Kicurovska (HKU Media) nemen je mee om dit met elkaar te verkennen. Hoe kunnen thema's al makend worden verdiept? En wat voor kennis ontstaat er dan?

Makend dialoog

Een makersdialoog, als gespreksvorm tussen twee makers, is een krachtige manier om erachter te komen wat een maker drijft, om manieren van werken te achterhalen en om inzicht te krijgen in verschillende activiteiten. Aanvullend hierop kan een "makend dialoog" twee makers in staat stellen om samen een of meer inhoudelijke thema's verder te verkennen of uit te diepen. Al makend kan extra-linguïstische kennis worden ontsloten, die niet volledig in taal is uit te drukken maar wel expliciet kan worden gemaakt middels lichamelijke expressie.

Thema: The new weird

In deze ZOOM-workshop gaan we thematisch werken (makend op zoek naar catharsis) waarbij we reageren op een thema uit de actualiteit. Wat is echt wat is nep? Wat is realiteit? Wiam Al-Zabari en Simona Kicurovska introduceren dit soort kwesties, die ook raken aan hun onderwijs. Dit doen zij aan de hand van een videofragment, een object of een korte tekst. Vervolgens wordt er in drie rondes al makend gewerkt. 

Ronde 1: Echt/nep 
Ronde 2: Reset  
Ronde 3: Magisch realisme  

Rapid prototyping

We werken in drie rondes - van elk 10 min - met 'rapid prototyping'. Een rapid prototype wordt gemaakt met analoge middelen, zo ongeveer alles wat in een thuiskantoor gevonden kan worden: grote vellen papier, stiften, krijtjes, scharen, schuimrubber, touw, garen, draden, lapjes stof, papieren bekers, gekleurde tape, vuilniszakken, pingpong ballen, ballonnen, rubberen handschoenen, etc. Leg dus alles wat je thuis kunt vinden alvast klaar! 

Wiam en Simona moderen de rondes en bespreken de opbrengsten samen met de deelnemers. Wat is er gemaakt, wat heeft de opbrengst 'te zeggen'? Hoe is het thema al makend verdiept? Welke inzichten zijn vanuit deze makende ervaringen ontstaan?

Deelnemers

In deze sessie zal intensief en online met elkaar worden samengewerkt. Je kunt je individueel inschrijven, maar ook als duo. Het aantal deelnemers is beperkt tot maximaal 10. De opname zal na afloop beschikbaar worden gesteld voor verdere deling, inspiratie en kennisverspreiding. 

 

Deze ZOOM-sessie is vol

 

© Het festival “Ode aan de maker” is een initiatief van het HKU Postdocprogramma Methodologie Maakonderzoek en het HKU Lectoraat Muzische professionalisering. Het festival wordt samen met docenten, makers, studenten en onderzoekers vormgegeven vanuit de projecten: HKU Werkplaats Media Maakonderzoek & HKU Connected Making i.s.m.HKU Masteropleiding Kunsteducatie.