Hij gaat zo:
(lees de aanwijzingen eerst even in geheel door voordat je begint)
1- wat heeft je geraakt?
Maak tien verschillende punten waarin je de belangrijkste ervaringen/ gebeurtenissen/ zinnen van onze sessie laat herleven in tekst. De bedoeling is om dicht te blijven bij wat er feitelijk gebeurde of gezegd werd en dat als het ware 'nog eens' te doen maar nu door te schrijven. Niet teveel uitzoomen in beschouwing. Wat waren voor jou die tien momenten waarin 'het' gebeurde, die je geraakt hebben of waar het voor jou om draaide? De tien punten maken het mogelijk om ook verschillende 'stemmen' in jou aan het woord te laten.
2- wat was jouw vraag?
Als je dat gedaan hebt ga dan eens na wat voor jou eigenlijk 'de vraag' is in de thematiek waar we mee bezig zijn en in hoe we met elkaar werken. Je leest je punten die je net hebt opgeschreven nog eens door en kijkt wat die kunnen bijdragen aan het formuleren van jouw vraagstelling, invalshoek of fascinatie. Wat wil ik eigenlijk weten? Waar ben ik op uit? Dat is het soort vraag die je jezelf in stap twee stelt
3- wat concludeer je?
Dan in de derde stap geef je pas toe aan meer concluderende/ agenderende/ ondernemende/ ontwikkelende opmerkingen. Wat word jou duidelijk? Waar zet het je toe aan? Komt er een volgende stap uit? Hoe gaat het verder?
4- wat is jouw motto/intro/ bron?
Tenslotte overzie je het geheel en bedenk je wat een goed citaat kan zijn als een soort motto of intro om er boven te zetten. In de sessie kwam ik bijvoorbeeld op het werk van Bohm en las Nirav een gedicht voor. Wat is voor jou zo'n bron die wordt opgeroepen door ons werk? Zet een citaat daaruit tenslotte bovenaan de tekst. Mogelijk met enkele zinnen toelichting.
5- delen
Na afronding stuur je de reflectie naar de andere groepsleden. De spelregel is dat je ontvangen reflecties pas mag lezen als je de jouwe hebt gemaakt!